Blog > Komentarze do wpisu

Niebezpieczeństwa związane ze spożywaniem niektórych składników żywności

images1

Dr David Servan-Schreiber, francuski neuropsychiatra prowadzący między innymi terapię osób zmagających się z chorobami onkologicznymi twierdził, że ponad 80% nowotworów jest efektem złej diety i niezdrowego stylu życia. Sam walczył z glejakiem mózgu. Lekarze rozkładali ręce i nie wróżyli mu długiego życia z chorobą, on jednak przeżył prawie dwadzieścia lat. Uważał, że człowiek nie jest bezradny wobec nowotworu, co sam udowodnił. Jego recepta była prosta: zmiana sposobu myślenia oraz nawyków żywieniowych, zwracanie uwagi na skład i pochodzenie spożywanych produktów, a także aktywność fizyczna.
W poprzednim wpisie (http://kobietarenesansu.blox.pl/2017/01/Czarna-lista-skladnikow.html) wymieniłam składniki, których powinno się unikać, wskazałam też, w których produktach są one często obecne. Tym razem spróbuję wyjaśnić (w skrócie, ponieważ w sieci jest dużo obszernych publikacji na ten temat), jakie działanie na nasze organizmy mają owe składniki.

Niekorzystne działanie poszczególnych składników na organizm:

  1. Aspartam (E951) – przez wielu naukowców uznany za rakotwórczy, jego nadmiar może powodować między innymi: zawroty głowy, bóle głowy (również migrenowe), postępujące problemy ze wzrokiem, nudności, wymioty. Według badań przeprowadzonych na szczurach, aspartam może przyczyniać się do nowotworów mózgu. Dr Diana Dow-Edwards stwierdziła, że ten słodzik negatywnie oddziałuje na płód, przyczyniając się do chorób wrodzonych. Kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania produktów zawierających aspartam.
  2. Syrop glukozowo-fruktozowy – powoduje stłuszczenie wątroby, podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu, otyłość, cukrzycę typu II oraz choroby układu krążenia.
  3. Karagen (E407) – podejrzewany o rakotwórczość (wykazały to badania nad zwierzętami); prof. Joanne Tobacman po badaniach nad karagenem stwierdziła, że powoduje on zapalenia i owrzodzenia jelit, a nawet może być przyczyną raka żołądka.
  4. Olej palmowy – częściowo czy całkowicie utwardzony olej palmowy jest podejrzewany o działanie kancerogenne; powoduje wzrost poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, prowadzi też do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Warto dodać, że już sama produkcja oleju palmowego powinna nas zniechęcić do jego spożywania. Palmy olejowe rosną w pobliżu tropikalnych lasów deszczowych, które są karczowane pod plantacje. Nie dość, że tracimy przez to źródła czystego powietrza, to jeszcze niszczone są siedliska zwierząt (w tym zagrożonych wyginięciem).
  5. Wzmacniacze smaku (glutaminian sodu E621 i inne): spożycie w bardzo dużych ilościach może powodować migrenowe bóle głowy czy nadmierną potliwość, wiąże się go także z nudnościami, pogorszeniem wzroku, osłabieniem, otyłością i przyspieszonym biciem serca.
  6. Konserwanty (azotany, azotyny, benzoesan sodu i inne): niektóre są podejrzewane o działanie rakotwórcze, mogą powodować reakcje alergiczne, zawroty i bóle głowy, nudności, zapalenie nerek, a nawet astmę.
  7. Sztuczne aromaty i barwniki: część z nich może powodować nadpobudliwość, reakcje alergiczne, migreny, bóle żołądka i zapalenia skóry.

Wyżej wymienione substancje nie zabiją nas od razu, mogą jednak spowodować powolną i bolesną śmierć, będącą następstwem różnych chorób. Niedawno przeczytałam, że spożywanie szkodliwych składników żywności jest jak regularne picie kropli lakieru do paznokci – nie zadziała natychmiast, jednak będzie się odkładać w organizmie, aby po latach dać niekorzystny dla nas efekt.

Więcej informacji (w tym ciekawe publikacje) na temat aspartamu można znaleźć na stronie http://www.nexus.media.pl/kontestator/gorzka-prawda-o-sztucznych-slodzikach.html?iPageContent=1

 

środa, 25 stycznia 2017, kobietarenesansu

Polecane wpisy

  • Nutella

    Ostatnio w sieci pojawiło się dużo informacji na temat szkodliwości znanego i tak przez niektórych lubianego kremu do smarowania pieczywa. Nie chodzi o sam prod

  • Na początek

    Długo podchodziłam do tematu blogowania. Wreszcie się zdecydowałam.  Jestem kobietą taką jak większość, jestem mamą, zajmuję się domem, pracuję i mam troch

Komentarze
2017/01/26 07:12:45
To teraz przydałby się wykaz artykułów spożywczych, w których żadnego z tych środków nie ma ;-)
-
2017/01/26 09:46:30
Dobry pomysł. Będę nad tym pracować. Nie będzie to bardzo trudne, bo od kilku lat staram się kupować produkty z "dobrym składem".